Er zijn in Nederland ruim één miljoen ondernemers in de sector van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo). Het kmo zorgt voor ruim 60% van de toegevoegde waarde en levert ruim 70% van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Het is dan ook belangrijk dat deze sector meegaat met de tijd en het digitale tijdperk omarmt. Maar wat zijn nu de voordelen van digitaliseren voor ondernemers uit het kmo? En hoe helpt de overheid hieraan mee? 

Digitalisering 

Digitalisering biedt ondernemers de kans om efficiënt en vernieuwend te ondernemen. Digitaliseren heeft dan ook vele voordelen. Het bespaart namelijk een hoop waardevolle ruimte en daarnaast is het veel makkelijker om dossiers te raadplegen wanneer ze gedigitaliseerd zijn. Ook is het tegenwoordig steeds lastiger om de veiligheid van papier te waarborgen. 

Het is voor veel ondernemers echter een grote stap om een begin te maken met het digitaliseringsproces. Dit geldt in het bijzonder voor kleine ondernemers. Ze vinden het lastig om de vertaalslag van nieuwe technologieën naar concrete toepassingen voor het bedrijf te maken. Het ontbreekt deze ondernemers simpelweg aan tijd, kennis en kunde om zich hierin te verdiepen. Toch is het belangrijk voor deze ondernemers om te blijven aansluiten bij de wensen van hun klanten en om de kansen van digitalisering in te zetten om eigen bedrijfsprocessen te optimaliseren.  

Actieplan kmo

In juli 2018 heeft de overheid een actieplan opgesteld om ondernemers uit het kmo te ondersteunen bij verschillende grote uitdagingen. Hieronder valt ook digitalisering. Het kabinet wil namelijk dat Nederland koploper wordt van Europa op digitaal gebied. Het digitaal ondersteunen van deze ondernemingen doen ze onder andere door: 

  • Kmo-Werkplaatsen Digitalisering. Dit is een programma waarin het onderwijs en het bedrijfsleven worden samengebracht. Hier helpen studenten en KVK-ondernemers bedrijven met tips en advies over het gebruik van data, online sales en marketing en slimme automatisering.
  • Fieldlabs en Smart Industry Hubs. In Fieldlabs en Smart Industry Hubs kunnen ondernemers samen met kennisinstellingen innovatieve, industriële oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren.
  • Workshops digitalisering van het kmo, met presentaties van ondernemers die ervaring hebben met digitalisering, om zo andere ondernemers te inspireren. 

Archive-IT 

Door uw archief te digitaliseren zet u een eerste stap naar een efficiënte, snelle en vooral veilige werkomgeving. In combinatie met een laagdrempelig en intuïtief digitaal platform om uw documenten te archiveren, krijgt u controle over uw digitale (en wellicht privacygevoelige) documenten. Benieuwd hoe Archive-IT u hiermee kan helpen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. 

Inschrijven voor nieuwsbrief