Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud om bestanden op te slaan en steeds minder data wordt opgeslagen op lokale computers, maar op servers die gehost worden door grote techbedrijven uit de VS. Op deze cloudomgevingen staan vaak gevoelige persoonsgegevens, die niet in verkeerde handen mogen vallen. Echter, zijn er veel vraagtekens of deze gegevens wel voldoende beschermd zijn.

Onderzoek naar clouddiensten

Momenteel zijn privacytoezichthouders uit heel Europa bezig met een onderzoek naar het gebruik van clouddiensten door overheden. Deze toezichthouders kregen in het verleden al diverse meldingen binnen dat bepaalde clouddiensten data van Europeanen zouden doorsturen naar de VS. Dit kan grote consequenties hebben.

Verschil tussen Europa en de VS

Er is namelijk één groot verschil tussen de VS en Europa als het gaat om het bewaren en beschermen van persoonsgegevens. In de VS worden persoonsgegevens beduidend minder goed beschermd dan in Europa. Volgens de Amerikaanse wetgeving hebben inlichtingen- en veiligheidsdiensten het recht om gegevens van EU-burgers op elk gewenst moment in te zien en te gebruiken. In Europa zijn lidstaten verplicht zich te houden aan de AVG. Hierdoor mogen overheden niet zomaar persoonsgegevens opvragen van cloudgebruikers.

De werkwijze van Archive-IT

Archive-IT is grootverwerker van persoonsgegevens. Daarom is het essentieel dat de bescherming van persoonsgegevens goed gewaarborgd wordt. Vanaf 2014 is Archive-IT ISO 27001 gecertificeerd, wat betekent dat Archive-IT voldoet aan de internationale norm voor informatiebeveiliging. Daarnaast host Archive-IT haar data alleen op Europees grondgebied. In Nederland hosten wij bij Intermax; in Duitsland bij Schuster & Walther en in Frankrijk bij Claranet.

Wilt u verzekert zijn dat uw gegevens op een veilige manier worden opgeslagen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. We gaan graag met u in gesprek!

Bron: NU.nl

Inschrijven voor nieuwsbrief