In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, ondergaan ook onze werkplekken een revolutionaire verandering. Het tijdperk van stapels papierwerk en eindeloze archiefkasten maakt geleidelijk plaats voor de opkomst van papierloos werken. Het digitaliseren van documenten is een essentieel onderdeel van deze transformatie, en het biedt talloze voordelen voor bedrijven en individuen.

Ecologische voordelen

Papierloos werken, ook wel bekend als digitaal werken, heeft verschillende ecologische voordelen. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van ontbossing. Papierproductie vereist houtkap, wat leidt tot ontbossing en verlies van biodiversiteit. Door papiergebruik te verminderen, verminderen we de druk op bossen en dragen we bij aan het behoud van waardevolle ecosystemen.

Daarnaast verlaagt papierloos werken de uitstoot van broeikasgassen. De papierindustrie is namelijk verantwoordelijk voor aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2). Transport, energieverbruik en het ontbindingsproces van papier dragen allemaal bij aan de uitstoot. Door over te schakelen op papierloos werken, verminderen we de CO2-uitstoot en ondersteunen we daarmee de strijd tegen klimaatverandering.

Al met al heeft papierloos werken een positieve impact op het milieu. Het is een stap in de richting van een meer duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Echter is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet de enige drijfveer om papierloos te werken. Naast bovenstaande ecologische voordelen, is het op economisch vlak zeker net zo interessant om papier te verbannen uit uw organisatie.

Economische voordelen

Papierloos werken kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Het elimineren van de behoefte aan fysieke opslagruimte en de bijbehorende kosten van archiefkasten, papier, inkt en onderhoud van printers zijn slechts enkele voorbeelden. Al deze kosten dragen dan ook bij aan de gemiddelde kostprijs van €0,10 per afgedrukt blad. Dit lijkt niet veel totdat u rekening houdt met het feit dat hetzelfde blad in een digitale vorm €0,05 kost. Oftewel een besparing van 50%.

Enkele jaren geleden voordat het papierloos werken als een goed alternatief werd gezien en kantoormedewerkers geheel afhankelijk van papier waren, verbruikte de gemiddelde kantoormedewerker 10.000 vellen papier per jaar, de switch naar papierloos is dus zeer lucratief.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de efficiency voordelen die papierloos werken tot gevolg heeft. De tijdsbesparing die digitaal werken alleen al oplevert, is reden genoeg om eens kritisch naar uw informatiehuishouding te kijken. Bovendien kunnen digitale documenten gemakkelijk worden gekopieerd en gereproduceerd zonder extra kosten, in tegenstelling tot het afdrukken en verspreiden van papieren exemplaren.

Kortom, bedrijven die overschakelen naar een papierloze werkomgeving besparen niet alleen kosten en gaan efficiënter werken, maar ondersteunen ook een duurzamere toekomst voor ons allen.

Ook overtuigd om papierloos te gaan werken? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven voor nieuwsbrief