Op 18 april wordt in Europa de Dag van de Rechten van de Patiënt gevierd. Deze dag staat in het teken van het belang van de rechten van patiënten en het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg. 

 

De rechten van patiënten zijn vastgelegd in verschillende Europese wetten en verdragen, zoals het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Deze rechten omvatten onder andere het recht op informatie over hun gezondheidstoestand en behandeling, het recht op toestemming voor medische behandelingen en het recht op privacy en vertrouwelijkheid van hun medische gegevens. 

 

Het belang van het patiëntendossier 

Het doel van de Dag van de Rechten van de Patiënt is om het bewustzijn over deze rechten te vergroten en ervoor te zorgen dat deze rechten worden nageleefd door gezondheidswerkers en instellingen. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen en dat hun rechten worden gerespecteerd. 

 

Het patiëntendossier is een belangrijk onderdeel van de rechten van patiënten. Inhoudelijk is het een verzameling van informatie over de gezondheidstoestand van een patiënt, de behandelingen die hij of zij heeft ondergaan en andere relevante medische informatie. Dit dossier wordt gebruikt door het personeel in de gezondheidszorg om een goed beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt en om de beste behandeling te bieden. 

 

Bewustzijn en samenwerking tussen gezondheidswerkers en patiënten 

Eén van de rechten van patiënten is het recht op privacy en vertrouwelijkheid van hun medische gegevens. Dit betekent dat zorgverleners het patiëntendossier alleen mogen delen met andere personen die betrokken zijn bij de behandeling van de patiënt. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat het patiëntendossier veilig wordt bewaard en dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot de informatie. 

 

Een ander belangrijk aspect van het patiëntendossier is het recht van patiënten op informatie over hun eigen gezondheidstoestand en behandeling. Patiënten hebben het recht om hun eigen patiëntendossier in te zien en om te begrijpen wat erin staat. Het inzien van het patiëntendossier helpt patiënten om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun eigen gezondheid en behandeling. Het is aan de zorgmedewerkers om te zorgen dat het dossier compleet, accuraat en up-to-date is, zodat het patiëntendossier blijft voldoen aan de rechten van patiënten. Daarnaast is het betrekken van patiënten bij het bijwerken van hun eigen patiëntendossier en de mogelijkheid bieden om eventuele fouten of onnauwkeurigheden te corrigeren van groot belang. Op deze manier kunnen gezondheidswerkers en patiënten samenwerken om ervoor te zorgen dat het patiëntendossier een waardevol instrument blijft voor de behandeling en zorg van patiënten. 

 

Patiëntendossiers bevatten dus privacygevoelige informatie. Deze privacy moet te allen tijde gewaarborgd blijven. Voor zorgverleners en zorginstellingen, maar vooral voor de patiënten zelf. Wij bieden voor de gezondheidszorg diverse oplossingen om medische dossiers digitaal, maar ook fysiek te bewaren. Daarnaast zorgen we ervoor dat medische informatie op het juiste moment op de juiste plek beschikbaar is en indien geoorloofd en geaccordeerd ook vernietigd wordt in het kader van het minimaliseren van privacygevoelige data. We werken volgens de hoogste veiligheidsnormen. Zo zijn wij gecertificeerd voor ISO 27001 (informatiebeveiliging), NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorgsector) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagement van de processen). Wilt u meer informatie over hoe wij bij Archive-IT omgaan met informatiebeveiliging in de gezondheidszorg neem dan contact met ons op.

 

Inschrijven voor nieuwsbrief