Sterke en veilige wachtwoorden: we weten dat ze belangrijk zijn, maar toch kiezen we nog te vaak voor iets wat we makkelijk kunnen onthouden. Wanneer wachtwoorden niet sterk genoeg zijn, is de kans groter dat de gegevens gestolen worden. Ook vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken wordt sterk afgeraden om gegevens veilig te houden. Wij geven hier meer aandacht aan in deze blog; informatiebeveiliging staat namelijk hoog in het vaandel bij Archive-IT.

Sterk wachtwoord is belangrijk

Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste online accounts niet worden gehackt. Toch laat een analyse uit 2020 zien dat van de 275 miljoen wachtwoorden die zijn uitgelekt, het merendeel makkelijk te raden is of met hacksoftware binnen een paar seconden te kraken is. Slechts 44 procent van de wachtwoorden bleek uniek, wat dus betekent dat de meerderheid met elkaar overeenkwam. Enkele tips voor een sterk wachtwoord zijn; hoe langer hoe beter, verschillende soorten leestekens en één basiswachtwoord met variabele delen.

Veiligheid in onze software

Archive-IT heeft verschillende softwareoplossingen ontwikkeld, de Virtual Archive en AIR, waarbij veiligheid van groot belang is. Het is essentieel dat onze klanten eenvoudig, maar vooral veilig toegang krijgen tot de gedigitaliseerde dossiers. Om deze veiligheid te kunnen borgen, investeren wij dagelijks in optimale informatiebeveiliging. Naast een sterk wachtwoord, dat we afdwingen bij de gebruikers van onze software, is er ook mogelijkheid tot Two Factor authenticatie. Dit betekent dat voor het inloggen - naast uw gebruikersnaam en wachtwoord - ook gebruikt gemaakt dient te worden van een extra kenmerk (bijvoorbeeld verificatiecode per mail of sms). Deze extra beveiliging zorgt ervoor dat er naast het wachtwoord nog een extra veiligheidsaspect is toegevoegd aan het account. Daarnaast zijn rechten en autorisaties in onze software erg uitgebreid in te stellen. Ook is er een gedetailleerde logging actief, die alle handelingen binnen de systemen uitgebreid vastlegt.

Single Sign On

Soms worden gebruikers ‘gek’ van al die wachtwoorden voor verschillende applicaties en systemen. Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Hiervoor hebben wij de Single Sign On oplossing ontwikkeld. Dat houdt in, dat wij onze software koppelen aan de Active Directory van de organisatie. Hierdoor kunnen wij de rechten overnemen en hoeft de gebruiker niet nogmaals in te loggen als deze onze software wil benaderen.

Fysieke veiligheid

Archive-IT is continu bezig om haar processen rondom de beveiliging van zowel fysieke als digitale dossiers optimaal op orde te krijgen én te behouden. Dit blijkt onder andere uit de certificeringen die zijn afgegeven na onafhankelijke audits. Ook fysieke maatregelen mogen hierbij niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Toegangscontrole d.m.v. badge
  • Camera bewaking
  • Inbraakpreventie beveiliging
  • CO² blusgassysteem
  • Directe doormelding brandweer
  • Droge blusleidingen

Het belang van een sterk wachtwoord is groot. Niemand wil dat privacygevoelige data in verkeerde handen komt. Om de veiligheid van de data te vergroten, heeft Archive-IT haar software geoptimaliseerd. Wilt u meer weten over welke mogelijkheden er zijn voor optimale veiligheid van uw data? Neem hier vrijblijvend contact met ons op!

Inschrijven voor nieuwsbrief